Jógakaland
máj
31
DM Gyereknap 10:00-18:0

A gyermekjóga kitartásra nevel

Májusban és júniusban kétszer is együtt működhettünk a dm Magyarország csapatával. A márka 25. szülinapját ünnepli, ezért gyereknap alkalmából a Vasúttörténeti Parkban egy mesés hétvégével ajándékozták meg a gyerkőcöket. Ennek részeként Jógakalandos gyerekjóga foglalkozásokat tartottunk a kicsiknek, júniusban pedig a családi nap keretében kalandoztunk a résztvevőkkel. Nagy élmény volt mind a két esemény, hiszen megint rengeteg gyerkőc csatlakozott az erdei jógázáshoz. Dórival a dm ActiveBeauty magazinja beszélgetett arról, hogy miben rejlik a játékos gyerekjóga varázsa, de Dóri adott pár DIY ötletet is a nyári barkácsolásokhoz.

A dm közönsége legutóbb a márka szervezte gyermeknapi rendezvényen találkozhatott veled, illetve az általad megálmodott és létrehozott, Erdei jógakaland című könyvvel. Hogy sikerült az esemény?
 
Nagyon jól! Ahogy körbenéztem, azt láttam, hogy mindenki nagyon élvezi. Számomra külön öröm volt látni azon szülők büszke arcát, akik eleinte kissé szkeptikusan álltak a gyermekjógához, majd rájöttek, hogy igenis az ő gyerekük is képes élvezni egy ilyen jellegű kikapcsolódást.

Gyerekjóga

Azoknak, akik esetleg még nem ismerik az Erdei jóga-kalandot, elmesélnéd, hogy pontosan miről is van szó?

Egy olyan mesekönyvről, amely játékos módon ismerteti meg a kicsikkel a jógát. A történet főszereplője, aki maga a gyermek, újabb és újabb izgalmas kihívásokkal találja szembe magát, amiket úgy tud teljesíteni, ha elvégzi a soron következő jógagyakorlatot. A gyerekek nagyon bele tudják még élni magukat a történet fantáziavilágába, így észrevétlenül csempésszük bele az életükbe a jóga szeretetét és áldásos hatásait.
 
Mit tud adni egy kisgyereknek a jóga?
 
Számtalan jótékony hatása van. Például segít megélni és kezelni az érzelmeiket, oldja a feszültséget, a szorongást, segít a helyes önértékelés kialakulásában, javítja a testi-lelki állóképességet, fejleszti az egyensúlyérzéküket, a mozgáskoordinációjukat, és segít nekik jelen lenni, fókuszálni, ami a mai világban nagyon nehéz, hiszen rengeteg inger éri őket. Egyébként pedig minden gyereknek ott és abban segít, amiben szüksége van rá.

 
Ugorjunk vissza egy picit az időben! Mikor fogalmazódott meg benned a könyv ötlete?
 
Évek óta jógázom, és érzem magamon a jótékony hatásait. Amikor a kisfiammal, Árminnal terhes voltam, megfogalmazódott bennem egy gondolat? azt szerettem volna elérni, hogy átadhassak majd neki egy olyan szemléletmódot, ami a gyerekkorát izgalmassá, játékossá teszi, felnőtt korára pedig jó alapot biztosít a nyugodt és kiegyensúlyozott élethez. Én erre a jógát találtam a legalkalmasabbnak. Mivel a férjem, Salinger Richárd író, ő örömmel vállalta, hogy megírja a mesét, Csiki Mariann gyermekjóga-oktató pedig segítségünkre volt, hogy kifejezetten a kicsik részére állítson össze egy gyakorlatsort a mesekönyvbe. Olyan könyvet alkottunk meg, amivel a szülők otthon is könnyedén boldogulnak, nem kell hozzá jógaoktató sem, nélküle is biztonságosan, játékosan mozgathatják át a gyerekeket. Direkt az a célunk vele, hogy családi élmény és kaland legyen a jóga megismerése. Érkezett már olyan visszajelzés is szülőtől, aki elmesélte, hogy náluk az óvodai beszoktatást segítette elő a könyvünk, oldotta a kislánya szorongását, de volt olyan is, akinek a gyermek szélsőséges indulatait segített megtanítani kordában tartani.
 
A kisfiad vagy a könyv látott előbb napvilágot?
 
Ármin! (nevet) Ennek pedig egy igen egyszerű oka volt, hiába lett meg gyorsan a könyv, kreatív emberként rögvest többet szerettem volna az Erdei jógakalandból kihozni, így kellett még egy kis idő, míg megszülettek a mese főszereplőivel díszített jógapárnák, kulacsok, hátizsákok, kártyák, pólók és gyerekszobai enteriőrök is.A blogodon sok DIY, azaz csináld magad ötletet osztasz meg. Mikor szerettél bele a barkácsolásba?
 
Egészen kicsi korom óta mindig munkálkodok valamin. Az édesanyám óvónő, így rengeteg bábot, babát és házi játékot készített nekem, a kreativitás pedig könnyen rám ragadt ? sok DIY gyerekkönyvem volt. Nagyon tetszett az egyik, akkoriban népszerű társasjáték, de nem volt meg nekünk, így végül elkészítettem magamnak a játéktáblától a kis házakig minden egyes kis elemét.
 
Van olyan pénztárcakímélő DIY játék ötleted, ami idén nyáron nagy sláger lehet a gyerekeknél?
 
Sok külföldi oldalt böngészek át az inspirációért, és van is egy aktuális kedvencem. Nincs szükség hozzá másra, mint egy lefedhető műanyag dobozra, homokra, kavicsokra és a gyermek kedvenc autóira. A dobozt meg kell tölteni a homokkal és a kaviccsal (akár jó dimbes-dombosra), és kész is a házi homokos terepasztal. Én ezt már el is készítettem Árminnak és imádja! A kislányoknak pedig lehet készíteni egy hasonló kis homokozót, amolyan ?Barbie-strandot?. Mivel egy kisebb dobozról beszélünk, könnyedén elfér akár egy erkélyen, teraszon is ? csak fontos, hogy az eső elől védhető legyen. Nálunk a papírdoboz sem vész sosem kárba. Ha netán egy nagyobb csomag érkezik a postán, akkor abból készülhet babaház, barkácsműhely vagy konyha ? csak hagyni kell szárnyalni a fantáziánkat.
 
Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X