Jógakaland
máj
31
DM Gyereknap 10:00-18:0

A hullapóz is csodákra képes:)

A következő cikksorozat az Erdei jógakaland című mesekönyvünkre fog épülni. Minden rövid kis bejegyzésben egy-egy, a mesében megjelenő ászana (jógagyakorlat, testhelyzet) kerül bemutatásra. Sorra vesszük, hogy mi a helyes kivitelezése az adott póznak illetve, hogy milyen jótékony hatásai lehetnek fizikai és mentális szinten egyaránt, ezzel is segítve Nektek, Szülőknek:)

Az első a legegyszerűbb, a Shavászana, vagyis a hulla póz. Bár a mesekönyv végén szerepel, érdemes ezzel kezdenünk, mert nagyon jól példázza, hogy a legegyszerűbb testhelyzet is csodákra képes!

Kivitelezés: Feküdj a hátadra. Csukd be a szemed. A kezed felfelé fordított tenyérrel nyújtsd ki a tested mellett. A lábaid legyenek kis terpeszben, hagyd hogy a lábfejed kifelé billenjen. Érezd, hogy az egész tested ellazul, úgy segítheted ezt, hogy egy nagyon picit megmozgatod külön-külön a testrészeidet, a lábujjadtól, egészen a fejtetődig! Légzésed könnyű és természetes, lassan ki - és be, az orrodon keresztül.

Shavászana

  • Ezt a pózt a mesekönyv végén, a gyakorlatok után tudjátok felvenni a gyerekekkel, egy rövid relaxációval egybekötve. Biztosan menni fog, hogy egy helyben maradjanak egy kicsit, mert a mesénk végére eléggé ki szoktak fáradni! Fontos szerepe van, hiszen a pihenés alatt épülnek be a korábban elvégzett gyakorlatok jótékony hatásai és a pozitív megerősítések is, amiket a mesénk végén találtok:)
  • Az ellazulás még hatásosabb, ha a villanyt is lekapcsoljátok, esetleg együtt gyújtotok egy gyertyát. Ha a megfelelő illóolajjal még be is dörzsölitek a kicsik mellkasát előtte imádni fogják:) Mi péládul szeretjük a Panarom " Leo varázsolaját ", aminek immunerősítő és nyugtató hatása van. 
  • A Shavászanak titka, hogy a légzés ütemére, ritmikusságára kell figyelni, amit a gyermeknek eleinte mondani is lehet hangosan, hogy érezze a lassabb tempót. " Most vegyél egy mély levegőt a pocakodba az orrodon keresztül, hogy akkor legyen a pocakod, mint Durmi Macinak, majd szépen lassan fújd ki, szintén az orrodon át. " Ez segíti az ellazulást.

Pozitív megerősítések az Erdei jógakaland mesekönyvünkből
relaxáció

Jótékony hatásai Iványi Réka gyógypedagógus szemével, aki egyben a Jógakaland gyerekjóga oktatója is:

  • Fejleszti a figyelmet (irányát és terjedelmét is). Meghatározott testrészekre kell összpontosítani, adott ideig. Például belégzésre megfeszítem a jobb lábamat, kilégzésre pedig lazítok...stb.
     
  • A testtudat kialakulásának fontos részei a megfelelő testkép, testfogalom és testséma. Ez a testhelyzet nagyban hozzájárulhat a megfelelő testfogalom kialakulásához. A relaxáció során a mozdulatlan állapotban, a belső figyelmemet vezetem végig az egész testemen, elidőzve egy-egy testrésznél vagy akár szervnél is. Ez már igen komoly koncentrációs állapot. A gyakorlás során a különböző mozdulatokban, mindenféle tapasztalatokat szerzünk a saját testünkről, melyek kialakítják a testképet, ami összességében külső és belső érzékletekből, illetve benyomásokból áll össze. A testfogalom ennek a sok tudásnak az elvonatkoztatása, tehát hogy megtanultam a különböző testrészeim helyét, elnevezését és funkcióját is. 
     
  • Érzékelés, észlelés területe is fejlődik. Nehéz ez, hiszen a hétköznapokban nagyon sok és nagyon erős inger ér minket. Ebben a helyzetben igen, apró ingerekre kell összpontosítanom.
    Shavászana
Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X