Jógakaland
máj
31
DM Gyereknap 10:00-18:0

Az Erdei jógakaland szakmai elismerése

Nagyon büszkék vagyunk, hiszen komoly zsűritagok döntöttek így.

A " Szívünk rajta " program zsűrijébe tartozik: D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az " UNICEF Gyerekbarát Település " címmel díjazott településein élnek.

SZEMPONTRENDSZER

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A szakmai zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál. A könyveket egy részletes online kérdőív segítségével értékeli a zsűri.

MINDEN KÖNYVNÉL VIZSGÁLJUK:

  • a szöveget:

Olyan könyveket keresünk, amik képesek inspirálni a gyerekeket, amiknek nyelvezete, stílusa egyedi. Nem didaktikus, vagy unalmas, hanem többszöri és hangos olvasás után is érdekes és szórakoztató marad nemcsak a gyereknek, de a szülőnek is. Odafigyelünk arra, hogy a szöveg érthető legyen, illetve párbeszédre inspirálja a szülőt és gyerekét. Fontos, hogy képes legyen érzelmileg is bevonni kicsiket és kamaszokat egyaránt, véleményformálásra, kritikus gondolkodásra késztesse őket.

  • a képi világot:

Olyan könyveket keresünk, amik megragadják a képzeletet, amiknek egyedi, felismerhető stílusa vagy technikája van, és a gyerekeket önálló alkotásra sarkallhatják. Fontosnak tartjuk, hogy az illusztráció és a szöveg egyensúlyban legyen, egymást kiegészítsék, és hogy a könyv képi világa akár önálló alkotásként is megállja a helyét.

  • amitől több:

Olyan könyveket keresünk, amik a gyerekeknek maradandó élményt nyújtanak, és amik képesek arra, hogy valódi segítséget adjanak, fejlesszenek, továbbá magyarázatokat adjanak a nevelés során felmerülő kérdésekre.

KATEGÓRIÁNKÉNT KÜLÖN SZEMPONTOK ALAPJÁN IS ÉRTÉKELJÜK A KÖNYVEKET.

mesél kategóriába sorolt könyvek értékelésénél figyelembe vesszük, hogy a célzott korcsoport szükségleteinek, kognitív képességeinek megfelel-e a könyv szövege, megfogalmazása és képi világa.

segít kategóriába sorolt könyvek értékelési szempontjai között kiemelten fontos a témaválasztás, a segítségre szoruló terület egyértelmű, jól artikulált megjelenítése. A kategória könyvei között megtaláljuk az egyedi témákról szóló könyveket, a problémák, traumák feldolgozását, a gyerek és szülő közötti kommunikációt segítő írásokat.
A kategória könyveinél fontos, hogy a téma feldolgozása gyakorlatias legyen, alkalmas arra, hogy minden, a könyvek iránt érdeklődő ember könnyedén megértse. A könyvekben alkalmazott megközelítéseknek segíteniük kell a szülőket gyerekeik szükségleteinek felismerésében és megértésében, majd a felmerülő nevelési problémák megoldásában.

fejleszt kategóriánál a témaválasztás egyértelmű megjelenítése kiemelten fontos. Az egyedi vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló könyvek éppúgy szerepelnek az ajánlott kiadványok között, mint azok az írások, amik segítik a gyerekeket készségeik fejlesztésében, hozzásegítik őket érzelmeik könnyebb kifejezéséhez.

rád talál kategóriánál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a könyv képes legyen érzelmileg bevonni, véleményformálásra késztetni a kamaszt, motiválni, inspirálni őt. A könyvek kiválasztásánál a tizenéves célcsoport igényeit, szükségleteit, fejlettségét, érdeklődését tartjuk szem előtt, így olyan írásokat választunk, melyek reagálnak a való élet folyamataira, kihívásaira, azok értelmezésében, feldolgozásában segítik a tinédzsereket. Pozitívumként könyveljük el, ha kortárs részvétel is fellelhető a könyvek vizuális megjelenítésében.

Mesekönyvünket a SEGÍT kategóriába sorolták:) Ismerd meg a történetet!


Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X