Jógakaland
máj
31
DM Gyereknap 10:00-18:0

Kutyapóz

Az előző kis cikkben a viccesen hangzó, de nagyon is hasznos hullapózt mutattuk be nektek,  most pedig a hegytartás, vagy másnéven a lefele néző kutyapóz következik, ami egy gyakori testhelyzet a jógában. Talán nincs is gyakorlás e nélkül a póz nélkül.  A jógával való ismerkedés elején, mint külön póz jelenik meg, de minél gyakorlottabb az ember, annál több funkciója lehet. Alkalmazhatjuk egy megerőltetőbb ászana után pihenésként, hiszen ez egy semlegesítő testhelyzet, amikor az idegrendszer megnyugodhat, de közben mégis frissít, vitalizál. Ezenkívül egy-egy ászana kiinduló pozíciója is lehet, ebből építkezve érkezünk meg egy másik testhelyzetbe. Tulajdonképpen átmozgatja az egész testet:)




Kivitelezés: Ahhoz, hogy megtaláld, hol lesz a legjobb helyen a kezed és a lábad, helyezkedj el pihenő nyuszi pózban. Ülj a sarkadra, zárd össze a combjaidat és emeld fel a karjaidat az ég felé úgy, hogy eltakarják a füleidet. Végy egy nagy levegőt, majd kifújásra hajolj le a földre, puhán tedd a tenyereidet a matracra. A homlokod is érintse a földet. Innen már ne mozdítsd a tenyeredet. Szívd be a levegőt, majd kifújásra támaszkodj meg a lábujjaidon, told fel a feneked az ég felé és nyújtsd a lábaidat, de csak addig amíg kényelmes. Bármikor feszülést érzel, nyugodtan hagyd hajlítva a térded. Ezután hozd kis terpeszbe a lábad. A könyöködre viszont ügyelj, legyen nyújtva, a válladat pedig távolítsd a füledtől. 


 Ez a nyuszi póz, amiből fel kell tolni a feneket az ég felé:)

Ez a testhelyzet külön nem jelenik meg az Erdei jógakaland mesekönyvünkben, de több lehetőség is adódik a kivitelezésére. Rögtön a mese elején szert tehettek közösen egy remek kis mókázásra. Amikor a kétségbeesett Hopp észreveszi, hogy egy olyan hatalmas hegyhez értetek, amit se megkerülni, se megmászni nem tudtok, ki is próbálhatjátok együtt, hogy milyen nagy ez a hegy. Aztán anya vagy apa maradhat is ebben a pózban, a gyerkőc pedig átkúszhat alattatok, ahogy haladtok tovább a mesében. De nagy tesó- kis tesó változatban is működhet vagy akár egy egész alagutat is képezhettek magatokból egymás mellé állva, amíg egy valaki kúszik.


Ilyen, amikor alagutat csináltok a hegytartásból:)

Aztán, a csintalan kis mókusok dobálózásától is ez a póz fog megmenteni. De itt, egy másik testhelyzettel (asztal póz) való kombinálással fejleszti majd remekül a vesztibuláris (egyensúlyi) rendszert. Majd ahhoz, hogy bátor hősökké változzatok, ez lesz a kiinduló pozíció.


Az adho mukha svánászana titka, hogy megtaláld a végtagjaid megfelelő helyét és mindenhol egyenletesen oszlasd el a testsúlyodat. A saját testsúlyunkkal dolgozunk, ami mindig is a legmegfelelőbb nehézség az adott gyermeknek, ez az, ami optimális az izomzatuk erősítéséhez.  


Jótékony hatásai

Nem csak erősít, de mindeközben erőteljes nyújtás is létrejön. Sok mindennek köszönhetően, de talán kiemelten a városi életmódnak, illetve a több iskolában töltött időnek is, a gyerekek indokolatlanul sok időt töltenek ülve. Ennek következtében a combhajlító izom sokkal nehezebben nyúlik. Ez az az izom különben, amit a legnehezebb is nyújtani, ezért erre külön figyelmet kell fordítani, mert később derék-, és hát fájdalomhoz is vezethet. Erre is kiválóan alkalmas a hegytartás, ami intenzíven nyújtja az egész lábat. Mivel a hát folyamatos egyenesítésére törekszünk, ezért nyúlik a gerincoszlop, a csigolyák között nagyobb lesz a tér. A fej lógatása révén pedig több vér kerül az agyba, így remekül felfrissít, aktivizál. Ennek okán jobban tud majd koncentrálni a gyermek. Alkalmazzátok hát minél többször:)

Iványi Réka - gyerekjógaoktató, gyógypedagógus


Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X