Jógakaland
máj
31
DM Gyereknap 10:00-18:0

Tanévkezdés stressz nélkül

Nyakunkon az évkezdés az óvodákban, iskolákban, amivel együtt jár a feszültség és a stressz. Hogy miért megterhelő időszak ez mind a szülőnek, mind a gyermeknek? Mert nagy változással jár a kicsik életében, amikor kiszakadnak a már megszokott, biztonságos otthonukból és új környezettel, pedagógusokkal, gyerekekkel és megoldandó szituációkkal találkoznak nap, mint nap. Ez az élet rendje, a fejlődés elkerülhetetlen, és persze sok pozitív hozadéka is lesz idővel, de addig is, adunk pár hasznos tippet arra, hogyan lehet elsimítani és feloldani az ezzel járó szorongást és a feszültségeket!



Van kézzelfogható és egyszerű megoldás rá, ami ráadásul akár otthon is kivitelezhető. Ez nem más, mint a jóga. Ezernyi dolgot ki lehetne emelni, amiért ez lehet a legoptimálisabb mozgásforma egy gyermek számára, igen, jól olvastad, egy gyerek számára is:) Ebben a posztban most kifejezetten 4+1 olyan területet fogok érinteni, amik fejlesztése kiemelt fontosságú ahhoz, hogy a kicsik minél pozitívabban éljék meg az évkezdést. Ezekhez természetesen hasznos, a mindennapi életbe is beépíthető tippeket is találtok majd az adott pontok alatt.

1. MESÉLJ A KITARTÁS ÉS KONCENTRÁCIÓKÉPESSÉG NÖVELÉSÉÉRT

Az intézményi nevelés kapuit átlépve - legyen az akár óvoda, akár iskola ? a gyerekek merőben más közegbe kerülnek, mint azt korábban megszokhatták. Szervezett keretek között kell létezniük a mindennapokban, ami először nagyon nehéz lehet. Foglalkozásokon, tanórákon vesznek részt egyre hosszabb időtartamban. Mindemellett megjelennek az életükben új személyek is, akiknek a viselkedése természetesen hatással lesz az övékre is, folyamatos változáson mennek keresztül. Nagyon sok új hatás éri őket amellett a töménytelen mennyiségű inger mellett, amivel napi szinten különben is találkoznak, és ezek leküzdésével kellene közben alkalmazkodniuk az új élethelyzethez. Ez aztán persze sok stresszt is eredményezhet, amely olyan tünetekkel járhat, amit korábban akár nem is tapasztaltál a gyermekednél. Hisztis, nyűgös, vagy ellenkezőleg sokkal csöndesebb, csapong tevékenységek között (akár játék, akár feladat), nehezen kezelhető.


Megoldás lesz erre, ha bevezettek egy olyan dolgot a mindennapokba, amiben az egyén az első, ahol nincs versenyhelyzet, nincs tét, nincs stressz, de mégis megtapasztalja sikerélményt, az elvégzett munka örömét és nem utolsó sorban önmaga elfogadását.


A jóga megtanít összpontosítani, egészen apró rezdülésekre figyelni, ezáltal jobban koncentrálni. Ha a gyermeked számára érdekes cselekvéseket kínálsz fel, akkor egyre kitartóbb lesz. Óvodás korban különösen fontos, hogy minél változatosabb, az érdeklődését felkeltő mozgási ingerek érjék, hiszen ez lesz az alapja a továbbtanulásának és ezáltal fogja megérteni, hogy a cselekvések végrehajtásához milyen szabályokat szükséges betartania.

És mindezt hogyan?

Rengeteg mesén keresztül. A gyerekkornak az egyik legtüneményesebb jellemvonása, hogy mesével szinte bármit el lehet érni. A gyerekek ki vannak éhezve rá, hogy újra és újra elbandukolhassanak csodaországba. Hiszen ott bármi történhet, bármivé válhatnak. Kiabálhatnak oroszlánként és közben minden feszültséget kiadtak magukból, szaladgálhatnak kis cicaként körbe-körbe, miközben remekül erősítették a törzsizmaikat, változhatnak hatalmas heggyé, ami alatt átbújnak a többiek, így megtanulva azt, hogy hogyan figyeljenek a társaikra.  Közben pedig a gyakorlatok folyamatos bővítésével egyre kitartóbbak lesznek és a koncentrációképesség is növekszik. A meseolvasás pedig, mint szülő és gyermek legfontosabb közös pillanatainak egyike bárhol és bármikor megvalósítható és máris Jógakaland erdejének fantasztikus kihívásaival találjátok szembe magatokat!

Tipp:

Ismerd meg az Erdei jógakaland mesekönyvet, 
amit kifejezetten erre a célra hoztak létre az alkotók

            


2. ÁSZANÁK (JÓGAPÓZOK) AZ ÖNÁLLÓSÁGÉRT

Sok embert még felnőtt korában is szorongás tölti el, ha visszagondol az óvodás beszokásra, vagy a korai iskolás évekre. Ha a gyermek először szakad el a szüleitől, riasztó lehet az elválás. Pedig a kisgyermekekben már egészen korán jelentkezik az önállóságra való igény, érdemes figyelnünk ezeket a jeleket, hogy megfelelően, az ő szintjükön tudjunk ezekre reagálni. Később, amikor szülő nélkül kell tölteniük a napjuk igen nagy százalékát, ez lesz az egyik alappillér az életükben, hogy minél önállóbbak legyenek. Ennek az egyik kulcsa, hogy el is higgyék magukról, hogy képesek végrehajtani feladatokat, legyen tapasztalatuk arról, hogy milyen az, amikor egyedül meg tudtak csinálni valamit és nem kellett hozzá senki segítsége.


Mivel a jóga egy olyan mozgásforma, ami az egyénről szól, és aminek célja, hogy mindenki a saját tempójában fejlődjön, így nem az kerül előtérbe, hogy mik a hiányosságai valakinek, hanem hogy mit ért el az adott gyakorlással. A jóga megtanítja, hogy értékeld az erőfeszítéseidet és légy büszke magadra, szeresd magadat.
 Az ászanák kivitelezése, miután megmutatta nekik egy felnőtt, csak a gyermeken múlik, önállóan kell azokat végrehajtania. Minél többet megtanult, annál nagyobb az öröm:)

Fotó: Junger - Bálint Dária 

Tipp:

A jógás kártyajáték sok ötletet ad, 15 ászana található a lapokon, ezekkel érdemes elkezdeni, mert mindegyik játékos póz könnyen kivitelezhető és más-más hatással van a gyermek fejlődésére. Ráadásul jó sokan lehet játszani, hiszen klasszikus memória kártyajáték alapokra épül. Vegyétek elő ovi vagy suli után, amikor hazaértetek, és már indul is a móka, na meg a titkos szorongás oldás.


3. NAPÜDVÖZLET A RENDSZERESSÉGÉRT

A mostani felgyorsult életvitel, olyan sok stresszt hoz magával, amit mondjuk 5-10 évvel ezelőtt még nem tapasztalt egy gyermek. A folyamatos megmérettetések, az ezzel járó megfelelési kényszer, iszonyatos terhet raknak a gyerekekre. De kisebb korban is nehézséget okozhat az új közösségbe való beszokás vagy akár egy kistestvér érkezése. A jóga megtanítja azt, hogy a rendszeres mozgással, mennyit könnyíthetsz a benn lévő feszültségeken.


A bevett mindennapi rutinok, a bejósolható idő és a megszokott környezet, egy olyan biztonságos hármas, amire minden gyermeknek szüksége van. Egy-egy nehéz helyzetben ezek tudnak mankót nyújtani, ezekhez tudnak visszatérni. Segít a gyermeknek újból megtalálni, hogy mi volt a normál kerékvágás és egy kicsit megnyugodni, elcsendesedni.


Ha a jóga is a mindennapjaitok részévé válik, akkor a gyermeked kezébe adsz egy olyan mentőövet, amibe aztán később egyedül is tud kapaszkodni.  A napüdvözlet egy olyan fantasztikus alap mozdulatsor, ami kis gyermektől a felnőtt emberig, mindenkit átmozgat, könnyen megtanulható, folytonossága megnyugtató, biztonságot adó.


Tipp:

Durmi Maci Napüdvözlete társasjáték
amivel játékosan lehet megtanulni egy cuki mackó segítségével a Napüdvözletet:)

 

4. OLAJOKKAL A RELAXÁCIÓÉRT

A jóga szerves része a relaxáció, amely remek lehetőség arra, hogy szoktasd a gyermekedet a belső csendhez.  Higgyétek el, lehetséges, hogy a Te gyermeked és feküdjön pár percig nyugodt állapotban, minden csak a gyakorlás és rendszeresség kérdése...de azért nem árt egy kis körítés sem:) Érdemes minél megnyugtatóbb környezetet kialakítani ehhez. Félhomályban, halk zenével, nyugtató hatású olajokkal még ideálisabb körülményeket tudsz biztosítani. A relaxáció megtanulásával a gyermeked képessé válik arra, hogy észlelje testének legapróbb rezdüléseit és azok között különbséget is tud majd tenni.  Feszült helyzetekben képes lesz önállóan, külső segítség nélkül megnyugodni, megtalálni egy ellazult állapotot. Ezeket a technikákat pedig bármikor fogja tudni alkalmazni, nem kell hozzá külső segítség, hiszen akár egy rövid légző gyakorlat is elég lehet.

 
Tipp: 

Nyugtató Mandrain és fertőtlenítő citrom illóolaj. Rosszul alvó gyermekek és kisbabák szobájában lefekvés előtt csepegtess a diffúzorba 2 csepp mandarin és 2 csepp citrom illóolajat. A citrom illóolaja fertőtlenít, használata betegség megelőzése céljából javasolt különösen nagyobb testvérek jelenléte esetén, akik a közösségből ?haza hozhatják? a fertőzéseket.


Fotó: HerbaTherapy


+1. POZITÍV MEGERŐSÍTÉSEK PUZZLE FORMÁBAN

 
A relaxáció nem csak arra kiváló lehetőség, hogy szoktasd magad a belső csendhez és megtaláld azt, hanem hogy megtapasztald, és újra megértsd, hogy a szavaknak mekkora ereje van. Azok a pozitív megerősítések, amik ilyenkor elhangoznak, beépülnek a tudatba. Ez az egész testre hat, ami belső kiegyensúlyozottságot teremt. Képes felülírni a közösségi média felületek térhódításával az énképnek azt az egészen elkorcsosult változatát, ami ma él az emberekben. Hiszen ez nyomot hagy aztán a gyermekeden is. Minden gyermeknek szüksége van a dicséretre, megerősítésre, mert ezektől aztán szárnyakat kap.


Tipp:

Ezzel a puzzle duo játékkal újra és újra megerősítheted gyermekedet abban, hogy mi mindenre képes, mennyire bátor, kreatív, kitartó...stb. volt. Egy-egy aktívabb időszak után mesélhetsz neki egy relaxációs mesét, amikbe szintén becsempészheted ezeket a pozitív megerősítéseket.


Egészen különböző formái lehetnek annak, hogy hogyan építed be szülőként a mindennapi életetekbe a jógázást. A legalapvetőbb módja mégis az, ha te magad is csinálod eleinte vele, aztán hidd el, magától is fogja, sőt, megmutatja majd a kis barátainak is, és bevonja őket is a játékba:) Csak legyetek kitartóak, hiszen a rendszerességgel tudtok igazán pozitív hatásokat elérni, megéri!

Szakmai háttér: Csák-Iványi Réka gyógypedagógus, gyerekjóga oktató



Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X