Jógakaland
máj
31
DM Gyereknap 10:00-18:0

A gyerekjógáról


A gyerekjóga különleges kulcsot ad gyermekedhez

  • Játékos mozgás

Egy gyerekjóga óra teljesen más, mint a felnőtt verzió. Sok játékkal, mesével és utánzással vonják be a gyerekeket a gyakorlatokba, így az alapokat már el lehet kezdeni tanítani akár bölcsiseknek is, és ahogy haladnak előre a korban, egyre több mindent lehet mutatni nekik. Sokszor gondolják azt a szülők, hogy el sem tudják képzelni, hogyan jógáznak a gyerekek, hiszen alig tudnak a fenekükön megülni egyhelyben. Nem is kell, nem az a cél. A cél a mozgás, amit imádnak!

  • Öngondoskodásra tanít!

A jóga egyszerűen rugalmassá tesz az élettel szemben! Rendszeres gyakorlásával egy olyan "érzelmi elsősegély csomagot" ad, amihez mindig hozzá nyúlhatunk, ha kifogy alólunk az egyenes talaj és jönnek az emelkedők. Felnőttként már tudjuk, milyen elkerülhetetlen nehézségek és feladatok várnak ránk, főleg onnantól kezdve, ahogy iskolások leszünk. Nagyon fontos, hogy gyermekeinket fel tudjuk készíteni ezekre, hiszen a stressz a kicsik életében is jelen van: kezdve attól, hogy átveszik a saját problémáinkkal járó feszültségeket, aztán később szembesülnek a sajátjaikkal is, mint a túlzsúfolt idő ? és órarend, a teljesítménykényszer, a média és social média túlzott jelenléte?stb. egyszóval felnőni nagyon melós dolog!

  • Szülőként mi tudunk nekik útmutatót adni!

Szülőként ezért az a legfontosabb dolgunk, hogy megmutassunk és megtanítsunk nekik egy olyan öngondoskodó eszköztárat, ami a segít nekik: kezelni a stresszt és feszültséget, megmutatja nekik hogyan kezeljék rugalmasan a problémákat, hogyan reagáljanak a kihívásokra,  megtanítja őket feltölteni az energiaszintjüket, tudatosan a jelenben lenni, és ami a legfontosabb, hogyan váljanak a lehető legjobban önmagukká. A jógában az a szuper, hogy minden hangulatra, érzelmi állapotra és energiaszintre vannak mozdulatok, így mindig megtaláljátok majd a megfelelő pózokat és feladatokat! Meg tudod gyermekednek mutatni például, hogy miket csináljon alvás előtt, vagy ha bátor szeretne lenni, esetleg ha fél és szorong valamitől.

Gyerekjóga

  • Együtt jógázni minőségi idő is egyben

A gyerekjóga nem csak a gyermekedre lesz jó hatással, hanem erősíti és elmélyíti a ti kapcsolatotokat is. A közös kalandozás és játék közben jobban megismeritek egymás képességeit, erősségeit, gyengeségeit és határait, amiken idővel közösen tudtok majd fejleszteni is. Mivel ez egy érzelemközpontú mozgásforma, ezért sok olyan élményben lesz részetek, amit máshogy nem is tudnátok elérni, illetve olyan dolgok is kiderülnek egymásról, amik különben ? titokban? maradtak volna.

  • Miket fejleszt a gyerekjóga?

A jóga legfontosabb testi és lelki szintű hatásait összeírtam Nektek, ez persze csak néhány, a számos jótékony tulajdonság közül.

Testi szinten a gyermekjóga segít:

- a helyes testtartás kialakításában

- védeni a gerincet

- kezelni a lúdtalpat

- idegrendszeri éretlenség fejlesztésében (figyelemzavar, magatartás zavar, érzékelő - központ fejlesztés, egyensúly fejlesztés, jobb és bal agyfélteke kommunikációja)

Lelki szinten:

- fejleszti az érzelmi intelligenciát

- segít az érzelmek megélésében, kezelésében, irányításában, kifejezésében

- növeli az önbizalmat

- kiegyensúlyozottá válik a gyerkőc

- segít a helyes önértékelés kialakulásában

- oldja a szorongást, feszültséget

  • Te vagy a legfontosabb minta és példakép:)

A Jógakaland téged, mint Anyukát szeretne inspirálni, hiszen Te vagy az elsődleges minta, a leghitelesebb és legfontosabb személy gyermeked életében. Ha Te megmutatod neki, hogyan lehet kalandosan és játékosan megismerkedni a jógával, azzal a lehető legjobbat teszed gyermekednek. Biztos alapot adsz neki a kiegyensúlyozott és egészséges testi-lelki fejlődéshez, amihez bármikor vissza tud majd nyúlni, amikor csak szüksége lesz rá az életében.

TIPP: Nézzetek meg együtt pár jógavideót, biztosan kedvet kap hozzá a gyerkőc. A Jógavideók menüpont alatt megtaláljátok a Jógakalandos videóinkat.

Jógás játékainkat kifejezettem úgy fejlesztettük ki, hogy otthon is a legnagyobb biztonságban tudjatok velük jógázni, akár van már korábbi tapasztalatotok, akár nincs. A mesékbe és játékokba szépen beleépítettük a jógás és alapozó terápiás mozdulatokat, így könnyen be lehet a segítségükkel vonni a gyerekeket a mozgásba! Nézd meg mindet egy helyen itt:)

Minden játék leírásában odaírtuk, hogy milyen korosztálynak ajánljuk és az is, hogyan működik, de bármilyen kérdést örömmel fogadunk a hello@jogakaland.hu e-mail címen, vagy a Facebook oldalunkon üzenetben.

Bánhidi Dóra, a Jógakaland alapítója

Gyerekjóga
 

Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X