Jógakaland
aug
29
Jó kis torna lesz :) 10:00-11:0

A Jógakalandról


Ez olyan jellegű kérdés, amit iskolába készülő gyermekek szülei tesznek fel maguknak, másoknak. Sokszor. A válasz ? amit annak idején kaptam, majd utána adtam ? csak ennyi: tanárt, és ne iskolát válassz!  

Tehát külcsín vagy belbecs? Bármi alapján döntsünk is, a tapasztalásra szükségünk lesz, hogy tudjuk, jó helyen vagyunk-e.

Hű, a kedvenc szavam meg is van a tapasztalás szóban elrejtve! Tapas, melyet számos értelemben használhatunk, és annyit tesz: hőt alkalmazni. Hogy jön ez ide? Míg tapas-ztalunk, átalakulunk ? ahogy a tűzbe helyezett agyag teszi, közben megfogalmazódik a véleményünk is. Persze, ahogy a hő lehet túl sok, megégethet, a tapasztalás is lehet fájdalmas. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes pár fontos kérdést szinte azonnal tisztázni.

Amit én biztos szeretnék tudni, hogy vannak-e dogmák, mindenki számára előírt kötelező dolgok? Érzékeny vagyok erre, mert azt gondolom, hogy a jógi útja csak személyes lehet, mindenféle olyan előírástól, elvárástól mentesen, melyek minden jelentkezőre pontosan egyformán érvényesek és kötelezőek, mi több kizáróak lehetnek. Sok ilyen dolog lehet, ami elsőre nem is tűnik kényelmetlennek, csak ha mondjuk hosszabb időn át kell naponta végezni, már nem biztos, hogy tetszeni fog. És ha ez lesz a kizáró ok? Vagy a bennmaradásért bármit és mindent? Ilyen dolog lehet például az étkezési szokások előírása a gyakorló számára. Van olyan hely, ahol az Ahimsa elv a húsfogyasztás megtiltásában merül ki, de a testtel való bánásmóddal kapcsolatban nem beszélhetünk az erőszakmentességről. Miről szól a jóga? Eredetileg nem a testi, fizikai fókuszról, ez jóval később, és elsősorban nyugaton lett egyenlő a jógával, így logikusan az étkezési szokások nem lehetnek a központjában. Egyébként ha már étkezés, nem feledkezhetünk meg az ayurvédikus alkati típusokról sem. Ez vonatkozik a gyakorlásra is. Ugyanarra a sorozatra egy Vata, Pitta vagy Kapha alkat teljesen másképp fog reagálni. Ettől lesz egyedi és különleges a MÁS jóga. Ha az egészsége miatt szeretne valaki jógázni, mert akad ilyen igény is bőven, akkor szerintem csak az Ayurvéda alapú MÁS jóga jöhet szóba.

Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X